Auteur Topic: Wanbeleid corporatie WSG kost hurend Nederland ruim half miljard  (gelezen 3966 keer)

HVZundert

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 178
    • Bekijk profiel
Wanbeleid corporatie WSG kost hurend Nederland ruim half miljard
« Gepost op: juli 04, 2018, 04:57:15 pm »
2 juli 2018
554 tot 701 miljoen euro. Dat is het astronomische bedrag dat de corporatiesector via een omvangrijke saneringsoperatie moet ophoesten vanwege het jarenlange wanbeleid van Woonstichting Geertruidenberg (WSG).


Peter Span, voormalig directeur-bestuurder van WSG, tijdens zijn verhoor door de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties in 2014.
Foto door Martijn Beekman. © ANP

Dit is de uitkomst van een jarenlange zoektocht naar de oplossing voor het gigantische probleem waarmee de voormalige WSG-top hurend Nederland heeft opgezadeld. In een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer beschrijft minister Ollongren de zoektocht en verantwoordt ze haar oplossing.

WSG-bezit overgenomen
De kern van de oplossing is dat WSG wordt opgeheven en acht corporaties in West-Brabant de 4000 woningen overnemen, inclusief de schulden. “Alle huurders van WSG krijgen hiermee weer een woningcorporatie als verhuurder die zijn volkshuisvestelijke verantwoordelijkheid kan nemen”, schrijft de minister in haar brief. De acht corporaties zijn Thuisvester, Alwel, Casade, Woonkwartier, WonenBreburg, Woonvizier, Stadlander en Leystromen.

Rekening kan oplopen tot 701 miljoen
De resterende schulden worden via een saneringsbijdrage verhaald op de rest van de corporatiesector. Die bijdrage bedraagt minstens 553 miljoen en kan als het tegenzit oplopen tot 701 miljoen euro. Al eerder in 2013 had het voormalige Centraal Fonds Volkshuisvesting WSG een saneringsbijdrage van 117,8 miljoen euro toegekend.

Tot 360 euro per huurwoning
De totale rekening kan in het slechtste scenario dus 847 miljoen bedragen, oftewel zo’n 360 euro per huurwoning. Interim Woonbonddirecteur Paulus Jansen is verbijsterd. “Uitgerekend degenen die part noch deel hadden aan dit wanbeleid, de Nederlandse huurders, mogen de rekening betalen. En het is allemaal mogelijk gemaakt door liberaal regeringsbeleid in de jaren negentig, waardoor corporaties ondernemende organisaties mochten worden.”

Juridische procedures
De financiële problemen bij WSG dateren van begin deze eeuw en hebben verschillende oorzaken. Allereerst deed WSG, onder leiding van Peter Span, zeer omvangrijke investeringen in grond (in totaal 205 hectare, oftewel 2 km2), die mede door de vastgoedcrisis minder waard werd. Ook kocht WSG veel zorgwoningen, via vanuit bedrijfseconomisch oogpunt risicovolle contracten. In 2011 werd Span ontslagen en in juni 2014 werd hij verhoord door de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Daar hield hij vol onschuldig te zijn. Er lopen al geruime tijd juridische procedures tegen de voormalige bestuurders, onder wie Peter Span, en de voormalige Raad van Commissarissen.



 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal