Huurdersverening Gemeente Zundert

Berichten en Nieuws over huren => Nieuws => Topic gestart door: HVZundert op juli 12, 2021, 08:16:07 pm

Titel: Starters wijken noodgedwongen uit naar dure particuliere huursector
Bericht door: HVZundert op juli 12, 2021, 08:16:07 pm
12 juli 2021
De helft van de jonge starters verhuist naar een gedeelde woning, bijvoorbeeld een kamer in een studentenhuis. Starters die naar een zelfstandige woning willen verhuizen, komen nauwelijks aan een corporatiewoning en wijken daarom de laatste jaren noodgedwongen uit naar de duurdere particuliere huursector. Het maakt daarbij niet uit of je nu in Amsterdam woont, Enkhuizen, Zeist of Gilze en Rijen. Dat blijkt uit de meest recente Lokale Monitor Wonen die vandaag is gepubliceerd.

In de nieuwe editie van de monitor zijn veel nieuwe cijfers toegevoegd over starters. Het gaat daarbij om personen die het ouderlijk huis verlaten om op kamers of in een zelfstandige woning te gaan wonen.

De cijfers laten per gemeente zien hoeveel starters er verhuizen binnen de gemeente, binnen de regio of daarbuiten, en naar welke segmenten van de woningmarkt zij verhuizen.

Landelijke trend
Bijna de helft (47%) van de jonge starters verhuist naar een gedeelde woning, bijvoorbeeld een kamer in een studentenhuis. Een kwart verhuist naar een zelfstandige particuliere huurwoning. Van alle starters verhuist één op de vijf naar een zelfstandige corporatiewoning. In 2014 was dat nog één op de vier. In vergelijking met 2014 vervult de particuliere huursector dus een steeds belangrijkere rol bij het opvangen van starters. En dit is een landelijke trend.

Enkele cijfers uit de Lokale Monitor Wonen:

Over de Lokale Monitor Wonen
De Lokale Monitor Wonen (https://www.waarstaatjegemeente.nl/dashboard/dashboard/Lokale-Monitor-Wonen/) (externe link) is een initiatief van VNG, Aedes, Woonbond, G4 en G40. De monitor verscheen in 2016 voor het eerst. Bij deze update zijn cijfers van eind 2019 toegevoegd.  De monitor geeft op regionaal, gemeentelijk en soms zelfs op wijkniveau inzicht in de woonsituatie en woonuitgaven van huurders, maar ook in de doorstroming en huurderskenmerken. De monitor is daarmee bij uitstek geschikt om verschillen tussen regio’s en gemeenten in beeld te brengen.
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2022, SimplePortal