Auteur Topic: Thuisvester: ‘Huis voorwaarde om gezond en gelukkig te zijn’  (gelezen 2459 keer)

HVZundert

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 178
    • Bekijk profiel
Thuisvester: ‘Huis voorwaarde om gezond en gelukkig te zijn’
« Gepost op: december 14, 2021, 12:34:17 pm »
Pierre Hobbelen staat aan het hoofd van Thuisvester: ‘Huis voorwaarde om gezond en gelukkig te zijn’
 - Er is een nijpend woningtekort. Én huizen moet snel klimaatvriendelijk worden. Pierre Hobbelen, directeur van woningcorporatie Thuisvester, staat midden in ‘de storm’. ,,Er is heel veel te doen.”


Sinds anderhalf jaar staat Hobbelen alleen aan het hoofd van de corporatie. Hij is verantwoordelijk voor ruim 17.000 woningen. In Oosterhout, Zundert, Rucphen en Geertruidenberg. ,,Je hebt in deze positie impact. Als volkshuisvester voeg je waarde toe aan het leven van mensen. Een huis is een voorwaarde om gezond en gelukkig te blijven, een basis om je verder te ontwikkelen.”

Al langer maakt Hobbelen deel uit van de leiding van Thuisvester. Enige tijd deelde hij het stuur met Johan Westra, die met pensioen is. ,,Er is voor komende periode bewust gekozen voor een eenhoofdig model. De huidige situatie vraagt om meer ondernemerschap, flexibiliteit en doortastende keuzes.”

Te weinig appartementen
Allereerst is daar het woningentekort. Voor elke sociale huurwoning zijn zo honderd - en meer - kandidaten. ,,De afgelopen tijd bouwden we jaarlijks honderd woningen, we gaan de komende periode naar jaarlijks driehonderd. Er zijn, voor een goede doorstroming, veel te weinig appartementen. Zoals voor mensen met een laag inkomen of alleenstaanden. Je hebt ouderen die in een huis met tuin wonen, maar die begeleid zouden willen worden naar een kleiner en toegankelijk appartement. Daarnaast moet je niet vergeten óók nieuwe woningen met tuin toe te voegen, want je hebt jonge gezinnen nodig voor een gezonde samenlevingsbalans. Zeker in een enorm vergrijsde stad als Oosterhout. Het is én én én. Er is heel veel te doen.”

Friends
De huidige druk op de woningmarkt vraagt om creativiteit. ,,Nieuwe woonoplossingen. Tijdelijke woningen voor spoedzoekers, bijvoorbeeld door transformatie van kantoorgebouwen tot woningen.  De komende tijd onderzoeken we de zogenaamde friendscontracten en het opsplitsen van woningen.” Bij friendscontracten gaat het om enkele vrienden die gezamenlijk een woning huren.

Hobbelen denkt dat de woonvraag nog lang blijft. ,,Je kunt redeneren dat we straks te veel woningen hebben, want het geboortecijfer is lager dan het sterftecijfer. Maar de instroom via migratie zorgt voor een toenemende vraag.”
Thuisvester heeft vaker te maken met mensen in een kwetsbare positie, die extra aandacht vragen. ,,Kwetsbaar, dat woord ligt gevoelig”, benadrukt Hobbelen. Liever spreekt de corporatie over doelgroepen. ,,Het gaat om mensen met een ggz-achtergrond of een crimineel verleden. Of je hebt statushouders, die van de andere kant van de wereld hierheen zijn gekomen. Verder gaan ouderen minder snel naar een verpleeghuis. Dat gebeurt pas bij een zeer zware zorgindicatie. Dat betekent dat ouderen langer thuis blijven wonen. Ook zijn er mensen met een enorme urgentie voor een woning, bijvoorbeeld omdat ze in een lastige scheiding zitten.”

Die ontwikkelingen vragen om alertheid. ,,We moeten onze oren en ogen in de wijken openhouden.” Waar veel kwetsbare mensen in een buurt zitten, ligt ondermijning op de loer, weet Hobbelen. De laatste jaren worden die signalen sterker. ,,Ondermijning is heel gemeen, de meest kwetsbare mensen worden de dupe. Stel, Piet zit met schulden en Jan wil voor 500 euro per maand zijn garagebox huren. Wanneer je financieel alles op orde hebt, stel je eerder de vraag: leuk dat je wilt huren, maar wat ga je in de box doen?”

Ondermijning
Veel kwetsbare mensen in één straat kan leiden tot ‘een onjuiste machtsverhouding’, meent Hobbelen. ,,Eén persoon kan de informele macht krijgen en min of meer bepalen wie de nieuwe buurman wordt of mensen vragen om op de uitkijk te staan.” Zijn lijn om dat tegen te gaan: ,,Wijken met diverse huishoudinkomens en verschillende doelgroepen, dat kan door huurwoningen ook toegankelijk te maken voor hogere inkomens. Zoals vroeger het geval was.”

Nog zo'n grote uitdaging: verduurzamen. ,,We doen dat al bij jaarlijks zo'n zeshonderd tot zevenhonderd woningen.” Een maatschappelijke plicht, vindt Hobbelen. ,,Er zijn mensen die niet zo geloven in de verduurzaming van de samenleving. Ik ben precies het tegenovergestelde. Ik vind dat je naar een héle duurzame samenleving moet gaan. Ik heb twee leuke dochters en wil dat zij later in een goede wereld kunnen leven.”

Voor Thuisvester betekent dat veel investeren. ,,Voor de vuist weg: een woning op het juiste duurzaamheidsniveau brengen kost zo'n 50.000 euro.”

Verhuurdersheffing
Een beer op de weg is de verhuurdersheffing: een landelijke belasting voor het bezit van huurwoningen. In corporatieland is er al langer ergernis over. ,,Ronduit schandalig”, noemt Hobbelen de heffing, die fors drukt op de begroting. ,,Over tien jaar komen we financieel écht in de problemen. Sommige corporaties schalen nu al af en bouwen minder, om de zaak rond te krijgen. Een huis bouwen kost geld: iedere woning kost ons onder aan de streep 60.000 tot 100.000 euro, ingegeven door het feit dat we de huur laag willen houden. Ik vind dat we niet minder moeten verduurzamen en zeker niet minder moeten bouwen. Dat kunnen we maatschappelijk niet maken. Als de heffing niet verdwijnt, kunnen we over tien jaar niet doen wat we nu doen.”




 

anything
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal