Auteur Topic: Meer huurders kunnen de huur niet betalen  (gelezen 2012 keer)

HVZundert

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 180
    • Bekijk profiel
Meer huurders kunnen de huur niet betalen
« Gepost op: juli 20, 2022, 08:11:07 pm »
19 juli 2022
Corporaties zien het aantal huurders met een huurachterstand weer stijgen. Waar het aantal huurders met een huurachterstand de afgelopen jaren daalde, kunnen nu meer huurders de huur niet opbrengen.

Bijna vier op de tien corporaties zag het aantal huurders met een huurachterstand in de eerste maanden van 2022 toenemen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van corporatiekoepel Aedes (externe link). De Woonbond maakt zich zorgen over de oplopende huurachterstand.

Stijgende vaste lasten
 ‘Dit bevestigt dat de stijgende vaste lasten meer huurders in de problemen brengen. Daar moet de het Kabinet iets tegen doen,’ reageert Woonbonddirecteur Zeno Winkels. Hij wijst in dat licht ook op de huurtoeslag. In recente plannen van Volkshuisvestingsminister De Jonge gaan mensen met een hoge huur er juist op achteruit.

Korten huurtoeslag
Winkels: ‘Huurders korten op de huurtoeslag, terwijl de huurachterstand weer toeneemt, en mensen hun vaste lasten fors zien oplopen is een heel slecht idee.’ De bond pleit al langer voor een hogere huurtoeslag. Dit door de eigen bijdrage -het deel van de huur dat huurtoeslagontvangers helemaal zelf moeten betalen- te verlagen. In plaats daarvan is het Kabinet van plan om de eigen bijdrage te verhogen én huurders voor een fictieve 'normhuur' huurtoeslag uit te keren. Door die normhuur gaan vooral huurders met een hoge huur erop achteruit. 

Huurverlaging
Ook roept de bond corporaties op om te kijken naar huurverlaging voor huurders die in de knel zitten. Er is wel voor 2024 huurverlaging afgesproken voor huurders met een laag inkomen, maar bij huurders die nu al in de knel zitten is het goed om te kijken of er nu al iets aan de huurprijs kan worden gedaan.
Ook in particuliere sector

De Woonbond wijst er nadrukkelijk op dat deze problematiek ook in de particuliere huursector speelt. De huurprijzen liggen daar ook voor sociale huurwoningen vaak hoger dan bij corporaties. Gekort worden op de huurtoeslag is voor deze groep al helemaal desastreus.

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal