Auteur Topic: Haal energie uit je rekening  (gelezen 1918 keer)

HVZundert

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 180
    • Bekijk profiel
Haal energie uit je rekening
« Gepost op: november 16, 2022, 05:27:27 pm »
Slim energie besparen
De energierekening drukt door de stijging van de energieprijzen zwaar op de woonlasten. Voor veel huurders is de energierekening twee of soms wel drie keer zo hoog geworden. Toch kun je vaak nog energie en daarmee veel geld besparen.

Grote en kleine besparingen
Verwarming en warm water zijn samen de grootste kostenpost op je energierekening, ongeveer 60%. Op verwarming en warm water kan je dan ook het meest besparen. Stroom is een minder grote kostenpost, maar nog steeds zo’n 37% van je energierekening. En ook op koken kun je besparen, al is dat niet zo veel: alle kleine beetjes helpen.

Bespaar het meest op verwarming
Als je niet in een zeer energiezuinig huis woont, dan kan je het meest besparen op verwarming. Zorg dat je verstandig om gaat met de verwarming. Zet de verwarming maximaal op 19 graden, verwarm alleen de ruimte waar je lang bent, houd de deuren dicht, en zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen of van huis gaat op 15 graden (of op 17/18 graden als je vloerverwarming hebt).

Let op gebruik van warm water
Water verwarmen kost veel energie en geld. Een paar minuten de warme douche of warme kraan laten stromen kost al gauw €0,50. Douch daarom kort en niet te vaak. En laat de warme kraan niet stromen. Gebruik voor spoelen en wassen een teiltje of vul de gootsteen. En was je handen onder de koude kraan.

Ga slim om met elektrische apparaten
Grote elektrische apparaten die altijd of lang aan staan, zoals de koelkast en de wasmachine, gebruiken veel energie. Door verstandig met deze apparaten om te gaan kan je veel energie besparen. Het je een tweede koelkast, zet die dan uit of doe hem weg. Gebruik bij de vaatwasser en wasmachine het eco-programma en zorg dat de machine vol is voor je hem aan zet. Droog je was aan de waslijn, en gebruik de wasdroger niet of zo min mogelijk. En laat niet onnodig het licht branden.

Zoek de stroomslurpers
Kijk ook eens of je stroomslurpers in huis hebt. Als een apparaat warm wordt, gebruikt het veel stroom. Voel dus voorzichtig of een apparaat warm is als hij aan of op stand-by staat. Pas op dat je je niet verbrandt. Zet apparaten die warm worden echt uit, door de stekker uit het stopcontact te halen, met een stekkerdoos met schakelaar of met een stand-by-killer.

Haal energie uit je rekening
Vanwege de sterk gestegen gasprijzen valt de energierekening voor vrijwel iedereen hoger uit. Benieuwd hoe jij kunt besparen op je energierekening? Dit zijn de belangrijkste 5 tips:

•   Zet je verwarming op maximaal 19 graden
•   Douch maximaal 5 minuten
•   Verwarm alleen de ruimtes waar je bent
•   Ga je slapen? Zet de verwarming op 15 graden (18 graden bij vloerverwarming)
•   Niet thuis? Zet de verwarming op 15 graden (18 graden bij vloerverwarming)

Wil je meer tips of meer uitleg?
Ga dan naar de website van de Woonbond, onze koepel organisatie: www.woonbond.nl/haalenergieuitjerekening


 

anything
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal