Auteur Topic: Directeur-bestuurder Pierre Hobbelen Jaarverslag 2022 Thuisvester.  (gelezen 1390 keer)

HVZundert

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 178
    • Bekijk profiel
Directeur-bestuurder Pierre Hobbelen Jaarverslag 2022 Thuisvester.
« Gepost op: juni 12, 2023, 11:12:57 am »
Zundert - Directeur-bestuurder Pierre Hobbelen (52) van woningcorporatie Thuisvester zit stevig in het zadel. Hij voelt zich senang in de organisatie waar hij acht jaar de scepter zwaait. De corporatie staat er goed voor, maar bezorgd is hij over de tweedeling en de toegenomen agressie.

Of hij weleens denkt aan vertrek: ,,Ik wil het werk eerst afmaken. Samen met de partners zorgdragen voor de mensen, voor de huurders. Verbinding maken met de wijken”, laat hij zijn licht schijnen over het jaarverslag 2022.

De oorlog in Oekraïne maakt het leven onzeker en duur, met hoge energieprijzen. Hoe zit het met kwetsbare huurders? ,,We hebben daar redelijk wat capaciteit op gezet. Als zich na een maand betalingsproblemen voordoen gaan we kijken, nemen we direct contact op, doen we een telefoontje. We hebben een team van vijf medewerkers op de schuldhulpverlening gezet. Snel signaleren, daar gaat het om.”

Opmerkelijk genoeg, zegt Hobbelen, is er ondanks de onzekere tijd nauwelijks sprake van een toename van huurachterstanden. ,,Het aantal van zo'n honderd huurders blijft vrijwel gelijk, op zich bijzonder. Maar het is wel zo dat als er echt huurachterstanden zijn, er meer aan de hand is. Kinderen die niet meer naar sport gaan, sociaal leven dat beperkt is, andere schuldenopbouw. Als ze komen met problemen, zijn de problemen ook groot.”

Ongeveer duizend huurders krijgen een of andere vorm van begeleiding, in de preventieve sfeer, bij verduurzaming: ,,Of even een maand een betalingsregeling.” Dan gaat het ook om doorstroming van oudere huurders naar een appartement. Zo start Thuisvester pilots voor ‘passend wonen’. ,,Of neem de groep Oekraïners. Samen met de netwerkpartners begeleiden we deze mensen in wonen, in hun verblijf in Nederland.”

In welk vaarwater zitten we? ,,Het is behoorlijk zorgelijk. Nederland wordt echt voor heel veel mensen onbetaalbaar. Door hoge kosten, lasten en inflatie is het standaardleven steeds vaker niet meer toegankelijk: sparen, gezond eten, bewegen, de basisbehoeften. De kinderen in goeie omstandigheden laten opgroeien staat onder druk. Er is verschil in de samenleving; polarisatie, segregatie. In de praktijk hebben we daar mee te maken, ondanks maatregelen van de Rijksoverheid.”

Hobbelen: ,,Wat we waarnemen is een toenemende vorm van agressie, uitingen van onvrede. Korte lontjes, mensen onderling, buren, in de straat, maar ook naar ons personeel. Van belediging, ongepast gedrag tot bedreiging. Daar krijgen onze medewerkers steeds vaker mee te maken.”

Leidt dat tot aangiftes? ,,Een handvol keer afgelopen jaar. Niet vaak, we zijn daar ook heel terughoudend in. Maar dat aangifte soms nodig is, zegt genoeg. We geven agressietrainingen, die horen overigens bij iedere publieke organisatie. Hoe ga je om met vormen van agressie, telefonisch, aan de deur, fysiek. Vaak is agressie ook te begrijpen. Het gaat wel om de woning van mensen, niet om een pakje kauwgom.” Opzichters, wijkbuurtmeesters, woonconsulenten, ze krijgen er volgens Hobbelen allemaal mee te maken.

Bij de hennepteelt in een huurwoning ziet hij twee categorieën: huishoudens, waaronder ook gezinnen met kinderen, die (onder druk) een ruimte beschikbaar stellen uit financiële nood en de criminele aanpak van een huurwoning volproppen met wietplanten of opslag. ,,We zetten een gezin nooit op straat, we gaan op financiële gronden nooit over tot ontruiming. Dat schiet niet op, ze komen dan altijd terug in het welzijnscircuit. We zoeken in dat geval een passende woning als ze structureel niet aan hun betaling kunnen voldoen.”

,,Bij ondermijning gaat het niet om kleine jongens. Die aanpak doen we samen met de politie en gemeente. Dan gaan we over tot ontbinding van het huurcontract. In beide groepen zie je een toename.” Inmiddels zijn de meeste medewerkers getraind in meer bewustwording als het om fraude en ondermijning gaat.

De huurprijzen zijn stabiel? ,,Ja, maar ik denk wel dat nieuwbouw duurder gaat worden. Bouwen wordt duurder, dan gaan de huurprijzen omhoog. Met de huurdersverenigingen kijken we hier naar. Met de verenigingen werken we ook nauw samen als het om leefbaarheid gaat.”

Staat de houdbaarheid van het corporatiemodel onder druk? ,,Het is vooral meer bouwen, meer investeren en verduurzamen. Dat levert meer huurinkomsten op, maar uiteindelijk investeren we jaarlijks 60 miljoen en lenen nog eens 40 miljoen euro bij. Als je dat ieder jaar opnieuw richting 2030 moet doen, wordt het uiteindelijk onhoudbaar. Dat kan tot problemen leiden in de continuïteit. Of ik mij daar druk om maak? Nee, eerlijk gezegd niet zo. Huisvesten is en blijft een primaire opgave, tegen die tijd komt er wel weer een oplossing.”

Hobbelen: ,,En voor ons geldt: we vertrekken vanuit een goede basis. Dat geldt niet voor alle corporaties. Er zijn collega's die tegen hun grenzen aan zitten. In de sector hebben we daar ook afspraken over gemaakt: hoe helpen we elkaar? Soms zal het bijvoorbeeld nodig zijn een bouwopgave over te nemen.”

Meer woningen verkopen een optie? ,,Nee, ook de aankomende jaren niet. Wel woningen met een vve-constructie, daar is de verduurzaming lastiger.” Thuisvester is een dementietraining gestart? ,,Mensen blijven langer thuiswonen, er is een toenemende hulpvraag. Het is van belang dat medewerkers snel herkennen wat er aan de hand is. Het kan ook om psychische problemen gaan. Wij zijn hierin een voorloper.”

14.872 woningen
- Thuisvester is met vijftien mensen gegroeid naar 160 medewerkers
- De woningcorporatie omvat 14.872 woningen
- In Oosterhout 8.939, Zundert 1.287, Geertruidenberg 3.708 en Rucphen 3.090 huurwoningen
- Dit jaar zijn 655 woningen verduurzaamd: isolatie en zonnepanelen
- De corporatie heeft dit jaar 144 nieuwe woningen opgeleverd en 12 verkocht
- Tot en met 2025 moeten zo’n 500 sociale huurwoningen worden opgeleverd in Oosterhout

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal