Auteur Topic: Woonbond: Kabinet plakt belangrijke pleister maar laat wooncrisis voortwoekeren  (gelezen 1508 keer)

HVZundert

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 180
    • Bekijk profiel
“De verhoging van de huurtoeslag die het kabinet voorstelt voor 2024 is nodig en goed nieuws. Maar het is teleurstellend en zorgelijk dat dit het enige lichtpunt voor huurders en woningzoekenden is waar het kabinet mee komt”, zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond, in reactie op de miljoenennota.

Ondanks de demissionaire status en de beleidsarme miljoenennota, had het kabinet met meer plannen moeten komen, stelt de Woonbond. “De wooncrisis is een aanslag op de bestaanszekerheid van mensen. De oorzaak kan aangepakt worden door met woningcorporaties aanvullende prestatieafspraken te maken die leiden tot lagere huren, nieuwe betaalbare woningen en het versnellen van de verduurzaming. Door de winstbelasting voor woningcorporaties af te schaffen, kan het kabinet hen hiertoe in staat stellen,” aldus Winkels.

De verhuurderheffing is weliswaar afgeschaft, maar de belastingdruk voor woningcorporaties blijft groot omdat zij ondanks hun maatschappelijke taak toch fiscaal behandeld worden alsof ze commerciële multinationals zijn. Door de Vennootschapsbelasting en de ATAD dragen woningcorporaties jaarlijks ongeveer € 1,5 miljard af aan de staat, geld dat niet besteed wordt aan woningbouw,
-renovatie en -verduurzaming.

In de miljoenennota verandert het kabinet hier niets aan, terwijl het een noodzakelijke sleutel is voor het oplossen van de wooncrisis. De € 50 miljoen die het kabinet in 2024 extra uittrekt om woningbouwprojecten te stimuleren staat in schril contrast met de belastingaanslag van € 1,5 miljard die het kabinet dat jaar oplegt aan woningcorporaties.

[Persbericht: Woonbond 19 september 2023]

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal