Auteur Topic: Mogelijk huurverlaging bij Thuisvester  (gelezen 4173 keer)

HVZundert

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 180
    • Bekijk profiel
Mogelijk huurverlaging bij Thuisvester
« Gepost op: januari 16, 2020, 01:35:28 pm »
ZUNDERT - Een aantal huurders van Thuisvester komt mogelijk in aanmerking voor een huurverlaging. Zo'n vierhonderd huishoudens zijn door de Oosterhoutse woningcorporatie aangeschreven, zo verklaart een woordvoerder.

De verwachting is dat bij zo'n 150 woningen de huur verlaagd wordt. Ook is bevriezing van de huur mogelijk. De maatregel is sinds 1 januari van kracht.

Hoge huur
Afgelopen periode zijn de brieven van Thuisvester op de mat gevallen bij diverse huurders. Aanleiding is het sociaal huurakkoord dat Aedes, branchevereniging voor woningcorporaties, en de Woonbond hebben afgesloten. Daarin is afgesproken dat huurders gecompenseerd worden voor de forse huurverhogingen de laatste jaren. Er komt ‘maatwerk‘ voor huishoudens die relatief duur huren. Het gaat om mensen in een sociale huurwoning met een laag inkomen en een hoge huur. Volgens de Woonbond zijn in Nederland 300.000 huishoudens te duur uit.

Betaalbaarheid
Thuisvester zegt achter de afspraken in het sociaal huurakkoord te staan. ,,Omdat wij de betaalbaarheid van de huren erg belangrijk vinden”, verklaart een woordvoerder. ,,Het kan zijn dat er een huurovereenkomst is, maar dat in de loop der jaren het inkomen van iemand minder is geworden.” De Oosterhoutse corporatie heeft huurders benaderd die maandelijks meer dan 737 euro aan huur betalen. Thuisvester heeft zo'n 15.500 sociale huurwoningen in de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg, Rucphen en Zundert.

‘Complex’
Afhankelijk van de samenstelling van een huishouden kan het gaat om een huurverlaging van zo'n 10 tot 20 euro per maand. Daarbij wordt ook gekeken naar de inkomsten. ,,Het is best complex”, erkent de woordvoerder. ,,Daarom kunnen huurders hun inkomen aan ons doorgeven en bekijken wij of ze in aanmerking komen voor bevriezing of verlaging. We kunnen dat niet verplichten. Vanwege de privacywetgeving mogen we niet zomaar het inkomen opvragen, wel bieden we de mogelijkheid om het door te geven.”

Vorig jaar heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gewerkt aan een wetsvoorstel om de huurverlaging mogelijk te maken. De besluitvorming in de Tweede Kamer vindt nog plaats. Minister Kajsa Ollongren liet eerder over het sociaal huurakkoord weten: ,,Het is voor huurders goed nieuws dat er nu afspraken komen die aandacht hebben voor de betaalbaarheid.”

 

anything
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal