Auteur Topic: Woningcorporaties en Urgenda bieden kabinet hulp aan bij extra CO2-reductie!  (gelezen 2625 keer)

HVZundert

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 131
    • Bekijk profiel
100.000 huurwoningen energieneutraal en lagere woonlasten voor huurders

Duurzaam en betaalbaar wonen, dat is wat woningcorporaties en Urgenda vrijdag 15 februari, tijdens een persconferentie in Den Haag bepleitten. Zij willen met het geld van de verhuurderheffing 100.000 huurwoningen verduurzamen en huurders direct helpen aan een lagere energierekening. Ook Thuisvester ondersteunt dit initiatief. De verhuurderheffing voor 2019 bedraagt voor Thuisvester 11,5 miljoen euro. Hier kan zij 330 woningen voor 35.000 per woning van verduurzamen.

Sneller, meer investeren
Het kabinet heft sinds 2013 een belasting - bekend als de verhuurderheffing - aan de woningcorporaties. Die betalen jaarlijks gemiddeld ruim twee maanden huur aan de Haagse schatkist. Dit jaar € 1,7 miljard. Dat is geld van huurders, een huurdersbelasting. Woningcorporaties willen dat bedrag investeren en zo veel sneller, veel meer sociale huurwoningen verduurzamen. En de energiekosten voor hun huurders direct verlagen. Zo helpen woningcorporaties, samen met hun huurders en Urgenda, het kabinet om de noodzakelijke 25% CO2-reductie in 2020 te halen.

Bondgenoot bij klimaatakkoord
Met hun actieplan tonen de woningcorporaties en Urgenda zich een bondgenoot van het kabinet, dat uitzonderlijk grote stappen moet zetten om de afspraken in het klimaatakkoord te realiseren: extra CO2-besparing én draagvlak daarvoor bij de Nederlandse burgers. Dankzij duurzame ingrepen, bijvoorbeeld door woningen gasloos te maken en van zonnepanelen te voorzien, besparen de corporaties samen veel extra CO2. Hun huurders zien de energierekening vanaf de eerste maand dalen en gaan er direct op vooruit. Dat motiveert om mee te doen! Zo bleek ook uit de presentatie van de bestuurder Harry Platte en een huurder Age de Boer van woningcorporatie Parteon uit Zaanstad, tijdens de persconferentie vrijdagmiddag. Dit is de manier om draagvlak te creëren voor de energietransitie, zoals het kabinet zo graag wenst, juist bij bewoners met een smallere beurs.

Gemeente en huurder steunen de actie
De huurdersorganisatie CIZO is blij met de ondersteuning van Thuisvester, die hiermee laat zien dat ze echt voor de huurder staat. Ook de gemeenten Geertruidenberg, Oosterhout, Rucphen en Zundert onderstrepen in hun collegeprogramma’s het belang van betaalbare en duurzame sociale huurwoningen.

Belastingen voor sociale verhuurders
De overheid voerde zeven jaar geleden de verhuurderheffing in. Deze belasting wordt steeds hoger en er komen nieuwe bij, zoals de belastingmaatregel ATAD. Mede daardoor gaan corporaties veel vennootschapsbelasting betalen.

IJzersterk systeem
Dertig procent van alle Nederlanders woont in een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Dat zijn mensen met een bescheiden inkomen, tot zo’n € 41.000 per jaar. Woningcorporaties zorgen ervoor dat deze huurders goed kunnen wonen: ze houden de huurprijzen betaalbaar en bij sociale of financiële problemen zoeken ze samen met hen en maatschappelijke partners naar oplossingen. Veel zorgorganisaties huren bij woningcorporaties woningen voor hun cliënten. Al met al creëert dat een sterk sociaal netwerk en maatschappelijk vangnet.

Huurdersvereniging Gemeente Zundert staat voor de volle 100% achter dit initiatief!!!